Bokstäver

Sidan innehåller affiliatelänkar. Affiliatelänkar innebär att om du klickar på länken och köper något får jag en liten procent. Priset för dig påverkas självklart inte utan är det samma som om du hade gått in på sidan på annat sätt. Jag länkar givetvis bara till produkter som jag själv tycker om och rekommenderar. 

 

A som i Afrika och Apelsin!

Denna veckan har vi jobbat med bokstaven A. Vi har lärt oss om Afrika. Vilka djur som bor där till exempel och andra spännande saker. Vi har använt oss av en rolig kartbok med flikar som man kan öppna. Bakom flikarna finns det spännande fakta om olika saker. Just den här kartboken heter Barnens bildatlas och finns att köpa hos tex Adlibris. Här är en direktlänk till kartboken.

 

Vi har spårat stora och lilla A i socker. Jag hade inte tillräckligt mycket salt hemma för att använda det men det rekommenderar jag annars istället. Socker blev ganska klibbigt och det fastnade lätt på händerna. Annars är detta verkligen en toppen aktivitet!

 

Vi har också gjort hemmagjord play doh deg och format bokstaven A med den. Här använder vi ett bokstavsmaterial som jag själv har tagit fram med stora bokstäver på laminerat papper. Att ha bokstäverna laminerade är verkligen kanon! Det gör att man kan använda dem om och om igen utan att de blir slitna. Dessutom funkar det jätte bra att ha till exempel kladdig lera på dem och sen tvätta av dem.

Om man är intresserad av mitt material så går det bra att skicka ett mail till anna.svalander [a] gmail.com eller skriva en kommentar här så kontaktar jag dig.

 

En annan sak vi gjorde var att titta närmare på Apelsiner. Vi delade dem och tittade hur de ser ut inuti. Vi pressade dem och gjorde smarrig apelsinjuice. Senare använde vi oss av vår play doh deg igen och formade apelsiner av den.

Ramsor på A: Fem små apor
Sånger på A: Tänk om jag hade en lite liten Apa

 

 

B som i Björn, blommor, bär och bröd till exempel!
Den här veckan har vi har lärt oss om björnar. Vi använde oss av en gammal faktabok vi har här hemma.

En rolig sak jag introducerade den här veckan var våra nya glasklimpar. De är perfekta att ha till att lägga på bokstäverna vi använder oss av till vårt bokstavs-tema. Jag fick frågan var jag har köpt  glasklimparna. Svaret är på skapamer.se Här är en direktlänk till glasklimparna.
Bokstavsmaterialet vi använt oss av är mitt eget. Är man intresserad av att ta del av det går det bra att kontakta mig på anna.svalander [a] gmail.com

Vi tog även en sväng till biblioteket där vi lånade böcker om både blommor och bär. Jag gillar verkligen serien ”Känn igen 25”. Vi har den som heter Känn igen 25 strandfynd som vi använder flitigt! De här böckerna finns att köpa på till exempel Adlibris. Här är en direktlänk till boken Känn igen 25 blommor som vi använde oss av den här veckan.
Sofis bärbok var också en väldigt fin bok där vi lärde oss mycket om olika slags svenska bär. Här kan man hitta den.

Vi tog med oss böckerna ut i skogen och jämförde de blommor vi hittade med dem i boken. Blåklockor till exempel. Så passande eftersom att även de börjar på bokstaven B!

Vi avslutade våran vecka med att pyssla ihop en söt liten bokstaven B-björn. Lite pilligt var det att klippa ut alla delarna men den var rolig att sätta ihop.

Sånger på B: Björnen sover

 

C som i citron!
Den här veckan har vi tittat närmare på bokstaven C. Vi har delat citroner, tittat hur de ser ut inuti, pressat och smakat på citronjuice. Vi har använt halva citroner som stämpel och gjort fina citronteckningar. Vi passade även på att plantera citronkärnorna för att se om vi kan få dem att växa! Vi har satt fast paljetter på bokstaven C och lärt oss om clownfisken. Vi avslutade veckan med att pyssla ihop vår egen lilla fisk.

Vi började med att titta i en gammal fin ABC-bok som jag hade hemma. Sen bestämde vi oss sedan för att titta närmare på citroner.

Vi har delat citroner, tittat hur de ser ut inuti, pressat och smakat på citronjuice. Super surt tyckte vissa och andra älskade det! Väldigt roligt att se skillnaden på barnens reaktioner!

När vi hade delat citronerna passade vi även på att plantera citronkärnorna för att se om vi kan få dem att växa!

Vi har också använt halva citroner som stämpel och gjort fina citronteckningar. Detta tyckte barnen var jätte roligt!

Vi kom på en del andra saker som börjar på C också. Cykel, cirkel, cirkus och clownfisk till exempel. Av dessa valde vi att titta närmare på clownfisken. Vi läste om den i vår djurfaktabok och pysslade ihop våra egna små clownfiskar i slutet av veckan.

Som vanligt har vi använt oss en hel del av det bokstavsmaterial jag tagit fram. Är du intresserad av att ta del av det går det bra att kontakta mig på anna.svalander [a] gmail.com

 

D som i Dinosaurie!
Den här veckan var det dags för bokstaven D och vad passar väl då bättre än att jobba med just dinosaurier? Vi har också lärt oss om vårt grannland Danmark och tänkt tillbaka på när vi var där i somras och letade alldeles egna och riktigt fossiler.
Vi började veckan med att gå till biblioteket och låna en bra faktabok om dinosaurier. Vi har läst, tittat och lärt oss.

En dag gjorde vi trolldeg och tillverkade dinosaurieskelett av den. Nästa dag, när delarna hade torkat och så, gjorde vi vår alldeles egna utgrävning!

Jag gömde skelettdelarna, lite i smyg, i en låda som vi fyllt med sand. Sen fick barnen varsin pensel och uppdraget att försiktigt borsta fram delarna.

Det hela blev otroligt uppskattat! Både spännande och roligt och det utvecklades till en hel lek med forskningslaboratorium och allt 🙂

En annan dag var vi på stranden och lekte. Där kunde vi rita dinosauriespår i sanden och vissa var övertygade om att alla som skulle gå förbi där skulle tro att det gått en riktig dinosaurie på stranden.

För att titta lite närmare på bokstaven D använde vi oss av mitt bokstavsmaterial. Den här gången la vi frysta (vin)Druvor på bokstaven. Både gott och roligt!
Bokstavsmaterialet finns att köpa hos mig. Om man är intresserad av det går det bra att skicka ett mail till anna.svalander [a] gmail.com

Jag fick frågan om var jag köpt träbokstäverna som jag skrivit ordet dinosaurie med på första bilden. Jusst de bokstäverna har jag fått av min syster men jag har hittat liknande på skapamer.se och de går att beställa här.

 

Bokstaven E – Denna veckan har vi jobbat med bokstaven E. E som i ekollon, ekorre och elefant.

Vi började veckan med att gå ut i skogen för att spana efter ekorrar och plocka ekollon.

Vi hittade massor av ekollon som vi sen har använt på olika sätt här hemma under veckan.

Vi har lagt dem på vårt stora E till exempel. Det här bokstavsmaterialet finns att köpa här hos mig om man är intresserad. Skicka bara ett mail till anna.svalander@gmail.com om du vill veta mer om detta.

Vi har också använt ekollonen för att räkna med på vår räknelarv.

När vi var i skogen tog vi också med oss några eklöv hem som vi formade bokstaven E med genom att limma fast dem på ett papper.

En annan sak vi gjorde var att sätta några av ekollonen i lite vatten. Tanken är att vi ska få dem att gro och till våren kunna planera ut våra egna små ekar.

Vi har lånat böcker på biblioteket om ekorrar och elefanter och tillsammans funderat på om båda dessa djur finns i vår svenska skog.

Det blev en mycket lyckad vecka!

 

Denna veckan har vi jobbat med bokstaven F. Som i Flygplan, Färg och Form.

Vi började med att titta på hur bokstaven F ser ut. Sen försökte vi måla av den med olika färger.

Vi har provat att blanda olika färger för att se vad som händer då. Vi har även klippt ut olika former och sen målat dem i fina färger.

En dag bakade vi bröd med morötter i olika färger.

Vi har lagt olika färgade glasklimpar på vårt stora F. Det här bokstavsmaterialet finns att beställa här hos mig. Bara skicka ett mail till anna.svalander@gmail.com om du är intresserad av detta.

Vi har även pratat lite om hur flygplan fungerar och avslutade veckan med att göra pappersflygplan.

 

Denna veckan har vi jobbat med bokstaven G.

Vi började veckan med att gå till biblioteket för att låna böcker om grisar.

Nästa dag åkte vi på utflykt för att komma till en fin plats som har gungor. För gunga börjar också på G!

På vägen dit cyklade vi förbi en bondgård. Vi träffade inga grisar men många fina kor, tjurar och kalvar. Det passade också bra för vi passar på att prata om vilka djur som egentligen brukar finnas på bondgårdar.

Nästa dag cyklade vi iväg till samma ställe igen för vi tyckte det var en så mysig utflykt. Då passade vi på att spana efter gula och gröna saker. Vi hittade massor så klart!

Vi avslutade veckan med att göra egen glass som vi smaskade på till fredagsmyset!

 

H som i höst!

Denna veckan har vi tagit det lite lugnare med vårt bokstavstema. Vi kommer fortsätta med H som i höst några veckor framöver så nu drar vi ut på det lite.

Vi har varit i skogen och tittat på alla färger! Barnen plockade med sig några fina löv hem som vi gjorde ett enkelt pyssel med. De limmade fast sina löv på ett färgat papper och skrev ordet Höst högst upp. Det blev fina hösttavlor!

Vi har också passat på att plantera våra ekollon från E-veckan. De hade fått långa ”svansar” så nu var de redo! Samtidigt tittade vi till våra citronkärnor från C-veckan. De gror för fullt!