Danmark,  Resa med barn,  Resor

Den Blå Planet och Faxe Kalkbrott

 

I somras åkte vi över en sväng till Danmark. Ända sen dess har jag tänkt skriva om våran lilla minisemester här men annat har kommit emellan. Nu tänker jag att det ändå måste vara dags. Innan vi åker iväg på nästa lilla äventyr.

Vi började resan med ett besök på Den Blå Planet. Ett stort akvarium i Köpenhamn som var vårt egentliga mål med resan. Det var ett fint akvarium med massor att titta på.

Utanför fanns en stor innergård med lekplats och massor av vattenlek! Här roade vi oss en lång stund. Det var en otroligt varm dag så barnen njöt av att blöta ner sig lite.

Efter några timmar på Den Blå Planet kände vi oss klara där och åkte vidare mot Faxe kalkbrott som så turligt nog låg på vägen till vårt Air Bnb. Faxe kalkbrott är, precis som det låter, ett stort kalkbrott. Allt var väldigt vitt, varmt och vackert.

Anledningen till att vi åkte hit var att jag hade läst att man kunde leta fossiler här vilket vi tyckte lät väldigt spännande! Och visst kunde man det. För ca 20kr hyrde vi en hacka och en hammare och så gav vi oss av ner till kalkbrottet.

Som tur var hade vi läst innan att man rekommenderades att ha solglasögon, solskydd, något på huvudet och en flaska vatten med sig. Allt detta behövdes! Det var otroligt ljust där nere och otroligt varmt också.

Sen var det bara att börja hugga och leta.

 

Självklart var det spännande att försöka ta sig upp en liten bit för att leta där inte så många andra hade letat innan.

 

För en tia hade vi köpt med oss en beskrivning av vilka olika fossiler man kunde tänkas hitta. Det gjorde det hela ännu mer spännande när man kunde jämföra med det man faktiskt hittade. Vi hittade mest korallfossiler.

Barnen hade nog kunnat stanna här betydligt mycket längre än vad vi gjorde. De tyckte verkligen att detta var super spännande! Och faktiskt så tyckte jag det samma. Men när solen gassade på mer och mer och vårt vatten började ta slut bestämde vi oss ändå för att det var dags att åka vidare.

Vi åkte till vårt Air Bnb som vi hade bokat för natten, checkade in, kollade runt och körde sen ner en kort liten bit till havet. Vi köpte dansk korv till kvällsmat och barnen lekte på lekplatsen precis intill en liten stund.

När vi hade ätit upp var vi så overkligt varma efter en heldag i solen. Vi stannade till vid en strand som låg alldeles nära och blev kvar där resten av kvällen. Vi badade, lekte, plockade fina stenar och badade lite till innan vi till sist åkte tillbaka till vårt lilla hus för att sova en natt innan vi skulle vidare på mer äventyr dagen därpå.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.