Nyttigt och gott

Hemmagjort jordnötssmör

Under vår tid på Maui i vintras blev framför allt Levi helt galen i jordnötssmör. Då typiskt amerikanska sockersöta varianter… När vi sedan kom hem ville han så klart äta det även här hemma. Jag kunde dock inte tänka mig att fortsätta ge honom den onyttiga varianten. Istället provade jag att göra eget. Första försöket blev så där. Andra sämre än första. Men jag gav inte upp utan fortsatte prova mig fram och nu har jag äntligen fått till det som vi vill ha det! Perfekt krämigt och gott.

Vi har vårt jordnötssmör på mackan, en klick på äpplet eller i smoothies till exempel.

Jordnötter är inte bara gott utan innehåller både järn, magnesium, E – och B vitamin och antioxidanter. Så – mer jordnötssmör åt folket!

 

Så här gör jag jordnötssmör:

Mixa ca 300g jordnötter i en matberedare. Först blir det smulor. Stanna upp några gånger för att peta ner det som fastnar på kanterna. Mixa tills det blir en massa. Fortsätt sedan lite till så blir det snart rätt konsistens.  I mina första försök tillsatte jag olja för att få det lösare i konsistensen men har nu lärt mig att det inte behövs. Det är bara att fortsätta mixa istället.

Vill man ha chokladsmak på sitt jordnötssmör tillsätter man 1-2 msk kakao (jag använder raw kakao som har ännu fler nyttigheter bevarade än vanlig kakao). Till chokladjordnötssmöret kanske man vill ha lite sötma. Då går det utmärkt att blanda i lite honung. Men gärna efteråt med en slev istället för i mixern för att det inte ska skära sig eller så.

Svårare än så är det inte och allt som allt tar det ca 5 min. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.